Pepparkakshuset jag bloggade om i förra veckan var officiellt starten för årets julbaks-säsong och jag har laddat upp med ett gäng nya smarriga recept på julgottis som jag kommer dela med mig av till er här i bloggen kommande veckor. Först ut är denna saffranskola med havssalt.
SAFFRANSKOLA MED HAVSSALT
Du behöver:
- 50g kokosolja (eller smör)
- 1 dl grädde, jag använder milda 4%
- 110g (inte riktigt 1,5 dl) sukrin
- 70g (drygt 0,5 dl) fibersirap clear
- 1/2 pkt saffran
- flingsalt
Gör såhär:
- Lägg ett bakplåtspapper/smörgåspapper i botten av en rektangulär plastlåda (exempelvis en vanlig matlåda)
- Smält kokosoljan (eller smöret) i en kastrull, tillsätt grädde, sukrin, sirap och saffran. Rör om och låt koka upp.
- Sjud till 125-130 grader (eller tills smeten klarar kulprovet) och rör om då och då under tiden.
- Häll sedan över kolan i den förbereda formen/lådan, strö över flingsalt och låt stelna i rumstemperatur innan du skär upp i bitar.
Annons
förgående artikel
Iherb: test av ny choklad, vad är “trial items” och vad är det enda jag stör mig på med iherbs hemsida?
nästa artikel
Funkar det med sukrin gold och fibersirup gold tror du? ?
Hur länge tror du att de håller i kylen?
Blir det stor skillnad på att använda fet komjölks-grädde mot 4%-ig?
Tänkte ifall det kan funka att göra på kokosmjölk, ev. utblandad med lite mandeldryck eller så 🙂
Jag TROR vanlig grädde (alternativt kokosgrädde) funkar utan problem! Det är ju med “vanlig” grädde den mesta kola görs. Så testa! Att spä ut grädden skulle i alla fall inte jag göra i första hand, utan köra på en fullfet variant 🙂