choklad- och hasselnötsbrownie
Fredag och dags för ett extra smarrigt och fint gottgott! Nu råkar det ju vara så att ett helt gäng godsaker snaskas här varje dag, oavsett veckodag (varav minst en måste innehålla choklad)(såklart). Men ändå, fredag är fredag, liksom. Så jag tänkte, att det här med frukt och grönt i bakverk har ju gått hem senaste tiden, allting har blivit himla lyckat; pepparkaka med potatis, chokladkaka med blomkål… vad står på tur?
Jag tänkte först ut vad jag ville ha för bakverk. Såg resultatet framför mig. Givetvis ingick choklad. En bra kompis till chokladen är ju hasselnöten. Och så vore det skoj att få till en seg, men ändå mjuk och len, godsak.. allra helst med lite knaprig yta… brownie, såklart!
När jag väl bestämt mig för att göra en brownie, började jag fnula på ingredienser. Brownies består ju “i vanliga fall” av mestadels strösocker, smör, vetemjöl och choklad. Inte vad jag var ute efter riktigt. Så jag gnuggade geniknölarna och gick igenom kyl och skafferi. Experimentet resulterade inte bara i ett gäng söta kakor – det blev chokladiga, kletiga, och alldeles dunderfina brownies, till och med den önskade krisp-ytan fick jag till! Inget smör, inget strösocker, inget vetemjöl.. och dagens hemliga ingrediens? Avocado!För 10 bitar (en liten form)
- 1 mogen avocado
- 1 dl mörk choklad (dvs bryt itu i mindre bitar och måtta 1 dl) smält
- 1 dl stevia strö
- 1 stort ägg
- 1/2 tsk vaniljpulver
- strax under 1 dl soyamjöl (går säkert att byta ut mot nöt- eller kokosmjöl)
- 2 msk kakao
- 1/4 tsk bakpulver
- en nypa salt (ca 1/8 tsk)
- 1,5 msk kokosolja (utan smak) eller avocadoolja
- 1/2 dl hackad choklad och hasselnötter (dvs ca 1/4 dl choklad och 1/4 dl nötter)
åh åh åh!!!!! jag är också kär i choklad haha, detta ska absolut testas!!
tror du att man kan använda egengjord choklad? alltså gjord på kokosolja? hade den i CCCna (är inne i ugnen nu, degen blev lite smulig men jävligt god;) som jag prövade och det gick ju fint men jag vet inte hur den blir om man liksom smälter ner den på nytt, om det blir klumpigt eller bra liksom:) vad tror du?:)
den ska ju ändå vara smält, så try! Jag skulle nog göra ny, dvs smälta kokosolja, tillsätta rejält med kakao och sen skippa hela frysen-få-choklad-biten, och blanda med avocadon direkt! 🙂 borde ju funka, let me know hur det blev om du testar! 😀
åh åh åh!!!!! jag är också kär i choklad haha, detta ska absolut testas!!
tror du att man kan använda egengjord choklad? alltså gjord på kokosolja? hade den i CCCna (är inne i ugnen nu, degen blev lite smulig men jävligt god;) som jag prövade och det gick ju fint men jag vet inte hur den blir om man liksom smälter ner den på nytt, om det blir klumpigt eller bra liksom:) vad tror du?:)
den ska ju ändå vara smält, så try! Jag skulle nog göra ny, dvs smälta kokosolja, tillsätta rejält med kakao och sen skippa hela frysen-få-choklad-biten, och blanda med avocadon direkt! 🙂 borde ju funka, let me know hur det blev om du testar! 😀
Åh vad gott det ser ut! 🙂 Ska testas precis som din chokladkaka med blomkål, kokos/citronmuffinsen, chokladmuffinsen och så var det något mer som jag inte kommer ihåg haha (har sparat alla dina recept i mobilen och skrivit en lista på alt som ska prövas)! Tyvärr är jag borta hela helgen, men nästa vecka ska jag minsann testa några av dina underbara recept. Just det nu kom jag på, det var den där mjuka pepparkakan jag skulle pröva 😛
haha åh, vad roligt att du vill testa mina recept 😀 min favorit är pepparkakan, tätt följt av denna brownie.. eller muffinsen.. eller chokladkakan.. alltså, ja, allt är faktiskt himla gott om jag får säga det själv 😉 ska bli roligt att höra(/läsa) vad du tycker om dem när du testat 😀 ha en trevlig helg med släktträff och grejer (hehe, klart jag läst 😉 )
Åh vad gott det ser ut! 🙂 Ska testas precis som din chokladkaka med blomkål, kokos/citronmuffinsen, chokladmuffinsen och så var det något mer som jag inte kommer ihåg haha (har sparat alla dina recept i mobilen och skrivit en lista på alt som ska prövas)! Tyvärr är jag borta hela helgen, men nästa vecka ska jag minsann testa några av dina underbara recept. Just det nu kom jag på, det var den där mjuka pepparkakan jag skulle pröva 😛
haha åh, vad roligt att du vill testa mina recept 😀 min favorit är pepparkakan, tätt följt av denna brownie.. eller muffinsen.. eller chokladkakan.. alltså, ja, allt är faktiskt himla gott om jag får säga det själv 😉 ska bli roligt att höra(/läsa) vad du tycker om dem när du testat 😀 ha en trevlig helg med släktträff och grejer (hehe, klart jag läst 😉 )
Åh det här såg ju jättegott ut 🙂 Vad duktig du verkar vara på att experimentera i köket, kul 🙂
tack du! Det är roligt 😀
Åh det här såg ju jättegott ut 🙂 Vad duktig du verkar vara på att experimentera i köket, kul 🙂
tack du! Det är roligt 😀
Matrevolutionen pågår, här på din blogg 😉 jisses vad bra !
haha världens bästa kommentar, tack!
Matrevolutionen pågår, här på din blogg 😉 jisses vad bra !
haha världens bästa kommentar, tack!
jaaaaaaaabadabadooooooo äntligen ett recept utan kokos 😀 Allt du gör ser så djäääävulskt gott ut men dessvärre råkar jag vara sveriges största kokoshatare och då går de flesta recepten bort tyvärr 🙁 Vet att du gillar kokos och såklart ska du baka det du tkr om men jag lägger in ett liiiitet önskemål om lite fler kokosfria recept om du känner för’t, så ska jag baka sönder här hemma ;D Btw dog nästan så god blomkålschokladkakan var. Jag bakade den och lät min familj gissa vad det var i. Alla älskade den och deras min när berättade vad det var i den kommer jag aldrig att glömma “BLOMKÅL???” hahaha. Min brorsa gissade på chokladpudding som är hans absoluta favorit (DET om nånting ger kakan högt betyg!) och han hatar nyttigheter. Så sjukt kul att han inte kunde ta tillbaka sen att han tyckte om det 🙂 Förresten har du nå förslag på vad man kan byta ut kokos mot i tex gottebollar? Älskar din blogg & din resa är verkligen inspirerande 🙂
Men vet du vad det bästa är? Man kan byta ut tex kokosmjöl i det allra mesta faktiskt 😀 i just gottebollar (som är världens bästa ta-vad-som-finns-hemma-bak) är min nya favorit malda nötter, och så mal jag dessa och har i också 😀 blir härligt krispigt och aningens salt, höjer proteinhalten rejält gör de också! 🙂 blötlagda torkade bär (goji, blåbär, tranbär – vad du gillar!) är också gott att ha i… hackad choklad, rispuffar, krossade riskakor, havregryn… möjligheterna är oändliga!
Så himla kul att du testat chokladkakan, och ännu roligare med din familjs reaktioner 😉 hahah. TACK för dina fina ord, fortsätt gärna läsa och kommentera, gör min dag! och du – jag har flera recept på g som INTE innehåller kokos 😉 so stay tuned! hehe
jaaaaaaaabadabadooooooo äntligen ett recept utan kokos 😀 Allt du gör ser så djäääävulskt gott ut men dessvärre råkar jag vara sveriges största kokoshatare och då går de flesta recepten bort tyvärr 🙁 Vet att du gillar kokos och såklart ska du baka det du tkr om men jag lägger in ett liiiitet önskemål om lite fler kokosfria recept om du känner för’t, så ska jag baka sönder här hemma ;D Btw dog nästan så god blomkålschokladkakan var. Jag bakade den och lät min familj gissa vad det var i. Alla älskade den och deras min när berättade vad det var i den kommer jag aldrig att glömma “BLOMKÅL???” hahaha. Min brorsa gissade på chokladpudding som är hans absoluta favorit (DET om nånting ger kakan högt betyg!) och han hatar nyttigheter. Så sjukt kul att han inte kunde ta tillbaka sen att han tyckte om det 🙂 Förresten har du nå förslag på vad man kan byta ut kokos mot i tex gottebollar? Älskar din blogg & din resa är verkligen inspirerande 🙂
Men vet du vad det bästa är? Man kan byta ut tex kokosmjöl i det allra mesta faktiskt 😀 i just gottebollar (som är världens bästa ta-vad-som-finns-hemma-bak) är min nya favorit malda nötter, och så mal jag dessa och har i också 😀 blir härligt krispigt och aningens salt, höjer proteinhalten rejält gör de också! 🙂 blötlagda torkade bär (goji, blåbär, tranbär – vad du gillar!) är också gott att ha i… hackad choklad, rispuffar, krossade riskakor, havregryn… möjligheterna är oändliga!
Så himla kul att du testat chokladkakan, och ännu roligare med din familjs reaktioner 😉 hahah. TACK för dina fina ord, fortsätt gärna läsa och kommentera, gör min dag! och du – jag har flera recept på g som INTE innehåller kokos 😉 so stay tuned! hehe
meen gud vad dom ser underbara ut! dom kommer bakas snarast! tack för alla super tips i köket. U Go Girl!
meen gud vad dom ser underbara ut! dom kommer bakas snarast! tack för alla super tips i köket. U Go Girl!
Vilket spännande recept, gillar att det är avokado i! Ska spara 🙂
Vilket spännande recept, gillar att det är avokado i! Ska spara 🙂
Testade denna brownie idag och gud så god den var Fanny!!! Dock gjorde jag vissa ändringar, hade banan och honung iställer för stevia, men det blev jättegott 😀 tack för receptet 😀
Testade denna brownie idag och gud så god den var Fanny!!! Dock gjorde jag vissa ändringar, hade banan och honung iställer för stevia, men det blev jättegott 😀 tack för receptet 😀
Smakade seriöst precis som en vanlig brownie, jag är såld! Har gått och småätit en hel bit nu innan middagen, men den var ju så jäkla god!
haha du – SNACKA OM att det är en brownie man gärna får småäta av! Himla kul att du gillade den 😀
Smakade seriöst precis som en vanlig brownie, jag är såld! Har gått och småätit en hel bit nu innan middagen, men den var ju så jäkla god!
haha du – SNACKA OM att det är en brownie man gärna får småäta av! Himla kul att du gillade den 😀