Roethlisberger

Please assign a menu to the primary menu location under menu

Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Om man följer amerikanska bloggar är kakor och bakverk med svarta bönor ingen nyhet, “black bean brownie” finns i både hälsosamma och mindre hälsosamma versioner lite varstans. Jag provade en kladdkake-variant i våras, som absolut var ätlig, men smak och konsistens var inte som jag kanske skulle önskat. Så, efter några månader utan svarta bönor var jag redo att försöka igen!

Dessa brownies är naturligt sötade med honung och agave, får konsistens och “kladd” från äppelmos, och slutligen en rik chokladig smak med en rejäl dos kakao. Skulle nog våga lova att man kan bjuda precis vem som helst på dessa brownies, både hälsofrälsta och gottegrisar. Om man anar de innehåller svarta bönor? Inte en sekund!

  • 2,5 dl svarta bönor
  • 1 ägg + 2 äggvitor
  • 5 msk kokosolja
  • 1/2 dl äppelmos
  • 1/4 dl agavesirap
  • 1/4 dl honung
  • 1/4 tsk vaniljpulver
  • 5,5 msk kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat

Smörj en ugnsform (eller lägg ett bakplåtspapper i botten) och sätt ugnen på 175 grader. Mixa alla ingredienser noga, tills du har en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i 20-35 minuter. Det är väldigt olika hur lång gräddningstiden blir, beroende på ugn och storlek av form (dvs tjocklek på kaka), så håll ett öga och använd provsticka – den ska komma ut torr. Låt sedan svalna i 10 minuter innan du lossar från formen, låt svalna ytterliggare och förvara sedan i kylskåp. Dessa brownies är som godast efter en natt i kylen, kalla. Med en klick vaniljglass, färska bär eller hackade nötter… mmm!

Annons

12 kommentarer

  1. Det här receptet vill jag verkligen prova! Och jag är en riktig socker och choklad människa som inte gillar nyttigheter haha.
    Har följt din blogg(ar) länge och vill säga sådär lite töntigt, you go girl!

    1. haha ja de smakar iaf inte träbitar.. väldigt saftiga, småsega och mjuka. SOm brownies ska va, helt enkelt!

    1. Det beror på hur stora du skär dem, jag fick en himla massa (24 kanske?) men jag gjorde mini’s 🙂

  2. Hej! Jag tänkte göra denna kaka som efterrätt med din nutella till, glass och hallon men hur stor form har du? Jag vill inte att dom ska bli för tunna.

    Och tack för en suverän blogg!

    1. vad roligt 🙂 jag gjorde en form som var kanske.. 20×20 cm, ungefär. Gör smeten, uppskatta hur stor form du vill använda, och ta fram en passande först strax innan gräddning annars 🙂

Lämna en kommentar

Annons
Annons