När det gäller ingredienser och livsmedel jag använder mig av i bak, så finns det några saker som kan vara rätt kluriga att hitta i butik (om en inte bor i en större stad). Nu för tiden är det sällan svårt att få tag i kokosmjöl och liknande, det brukar finnas även i mindre affärer, men det finns alltså några saker även jag kan ha svårt att hitta. Exempelvis sockerfria marshmallows. Jag har sett det på två ställen (båda Coop-butiker) och då köpt med mig de få påsar som funnits på hyllan. Sockerfri vit choklad är också riktigt svårhittat, i alla fall omkring där jag bor.
Så – jag försöker skapa egna recept för de här svårfunna men ack så roliga ingredienser jag gärna använder i bakverk. Jag har redan bloggat mitt recept på sockerfria marshmallows, och idag kommer ett recept på hur du gör egen sockerfri vit choklad. Busenkelt, är det dessutom!
SOCKERFRI VIT CHOKLAD – basrecept
Det här behöver du:
- 3 tsk mjölkpulver
- 32g (3/4 dl) sukrin melis
- en nypa vaniljpulver
- en nypa salt
- 60g kakaosmör, hackat
Gör såhär:
- Blanda ihop alla ingredienser förutom kakaosmör, se till att få bort ev. klumpar, så du får en helt slät blandning.
- Smält det hackade kakaosmöret över vattenbad.
- Rör/vispa ner den torra blandningen och fortsätt röra under upphettning tills alla ingredienser “lösts sig samman” till en jämn smet.
- Häll i en form, antingen en pralinform eller om du bara vill ha en chokladkaka kan du lägga bakplåtspapper i botten av en vanlig plastlåda och hälla chokladen däri.
- Låt svalna så den stelnar. Klart att använda för bak!