Roethlisberger

Please assign a menu to the primary menu location under menu

Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Minns ni muffinsen jag snackade om i början av förra veckan? De med massa choklad, en hint av apelsin och bitar av härlig daim på toppen? Mmmm de muffinsen var himla fina, rest in peace osv för de överlevde runt ett dygn eller så..

Jag lovade er att berätta hur jag gjort min egen daim och det löftet ska jag givetvis hålla, så här kommer det ofantligt avancerade receptet på hela 4 ingredienser. Beroende på hur länge man kokar kolan kan man göra antingen en hård knäck, passande för exempelvis daim, eller så kan man göra en mjukare kola genom att koka den till 120-125°C (för knäck och diam kokar man till 135-140°C)

…och en kan göra daimkulor om en känner för det!

daim2

För 10 stora Daim:

+ 80g ljus choklad (jag använde den här steviasötade mjölkchokladen)

* jag använde sukrin gold och fibersirap, men valfri typ av socker och sirap funkar såklart lika bra!

Gör såhär:

  1. Rör ihop sukrin, sirap och grädde i en kastrull och låt koka upp.
  2. Rör om då och då och koka upp till 140°C om du vill ha en hård och knäckig Diam (eller, om du vill ha en segare kola, till 120-125°C). Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
  3. Bred ut smeten tunt på ett bakplåtspapper. Den hårdnar ganska direkt så en god idé kan vara att skär den i bitar redan här, innan den stelnar.
  4. Låt sedan kolan stelna helt.
  5. Smält chokladen och pensla den på Daimbitarna. Låt stelna en stund, och förvara sedan i en burk med tätslutande lock i kylen.

daim1

Annons

9 kommentarer

    1. Jag har provat med vanlig grädde, och en “blandad” grädde (den här) och även den “blandade” har funkat kanon. Däremot har jag inte testat kokos- eller havregrädde så kan inte uttala mig där riktigt.. TROR dock att kokosgrädde iaf skulle funka bra 🙂

  1. Åh, jag dör va gott det blev! Har ingen termometer så det blev inte “dajmhårt” men iaf supergott. Ska definitivt prova fler gånger. Tack & god jul! ?

Lämna en kommentar

Annons
Annons