Roethlisberger

Please assign a menu to the primary menu location under menu

Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Som sagt, nu är det höst ändå. Jag har alltid varit ett stort fan av kanel, och vad är väl mer höstigt än en saftig, söt och gyllene äppelkaka med massa massa kanel? Jag fick hem en påse sötin från Bodystore härom veckan, och för att testa det fick det bli någon sockerkaks-liknande bas i denna kaka. Men, kladdigare, naturligtvis. För att det är godare, helt enkelt.

Jag vet. Chokladen lyser med sin frånvaro. Men, allt här i världen är inte choklad, har jag hört. Så jag kör någon slags rehab nu, försöker hitta godsaker som inte innehåller choklad. Med denna kaka, har jag nått någon slags vändpunkt. Det finns hopp! Härligt kletig, påminner om mjuk pepparkaka och på toppen mjuka äpplen och krispiga mandelflarn. Mmmm höstmys.


Detta behöver du:

  • 200 gram kokta och avrunna kikärtor
  • 1 sötpotatis (≈240 gram)
  • 1,5 dl socker eller motsvarande sötning (jag använde alltså sötin)
  • 2,5 dl havregryn
  • 1 skopa proteinpulver med vaniljsmak (går att byta ut mot valfritt mjöl, eller att utesluta helt. En skopa är ungefär 0,5 dl)
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk kanel
  • 3 msk dadelpuré
  • 1 ägg + 1 extra äggvita
  • 3 mskäppelmos 

Topping:

  • 1,5 äpple
  • 0,5 dl socker (eller sötning)
  • kanel
  • mandelflarn
Skala och skär sötpotatisen i mindre kuber (1,5 x1,5 cm) och koka mjuka i en kastrull. Häll av det varma vatten, skölj med kallt vatten och låt svalna helt. Sätt ugnen på 175 grader och placera ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbara kanter. Smörj sedan både kanter och botten med valfritt fett (jag använde naturell kokosolja). Mixa alla ingredienser till kakan till en jämn smet och häll i formen.
Skär äpplena i skivor och blanda socker och kanel i en skål. Vänd äppelskivorna i kanelsockret och tryck försiktigt ner i kaksmeten. Strö över mandelflarn och grädda i ugnen i ca 40 minuter. Håll ett öga på ytan och täck över med folie om kakan får för mycket färg.Yummie yummie in my tummy!
Annons

9 kommentarer

  1. Hej!
    Jag får börja med att säga att jag älskar din blogg, dina recept är fantastiska (skriver jag medans jag äter en chocolate chip cookie dough-kaka och njuter för fullt)!
    Inte bara recepten är bra, du verkar helt enkelt väldigt vettig, rent allmänt sådär 😉
    Jag har en fråga, när du använder proteinpulver i dina recept- är det casein eller vassle?

    Tack för en inspirerande blogg!

    1. Hej! Vad himla fantastiskt roligt att du gillar både bloggen och recepten! 🙂 och tack, jag hoppas vara rätt vettig! 😉
      jag använder vassle i baken just nu, för alla smaker jag har är vassle. Är som sagt ingen pp-drickare i övrigt, gillar bara att ha det i bak och gotte ibland 🙂

  2. Hej!
    Har nyligen upptäckt din blogg, och oj vad mycket mumsiga recept du har, vad duktig du är!! 🙂 Jag har en fråga bara, eller ja, två egentligen. Ser att du bakar med dadelpuré ganska mycket, var köper man det? Går det att byta ut mot något annat?

    1. Och när jag ändå håller på, vad är silkestofu? Finns det i vanliga mataffärer?

      Så, nu har jag inga mer frågor, haha 😉

    2. Hej Marielle, vad roligt att du hittat hit och gillar mina recept 🙂
      dadelpuré gör du själv! Blötlägg ett gäng dadlar (färska, som du köper i vanliga matbutiker) och mixa sedan till en puré. Jättebra och gott att söta med!
      Silkestofu finns av märket Blue Dragon i många vanliga Ica/Coop/liknande-butiker, ser ut –såhär– annars i asiatiska liksmedelsbutiker! 🙂

  3. Står i ugnen nu! Gjorde halv satsen till en liten kaka och några muffins. Ska bli kul att smaka. Smeten var i alla fall gryyyyym!

Lämna en kommentar

Annons
Annons