Roethlisberger

Please assign a menu to the primary menu location under menu

Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Det här, kompisar, är ett sådant där recept jag kommer länka tillbaka till när årssammanfattningar skrivs och de bästa recepten listas. Det här, är ett sådant där recept vars ingredienser man helst berättar om för eventuella provsmakare först efter intagande. Det här är ett kalasfint recept som jag är så pepp på att dela med er, och jag hoppas verkligen ni testar själva för det är verkligen grymt!

Det var när jag packade inför Tyskland- och Schweiztrippen som jag hittade en av alla lappar jag skrivit receptidéer på. Eller ja, jag hade skrivit “glass på kikärtor”, inget mer. Jag vet ärligt talat inte riktigt hur jag tänkte när jag skrev lappen, men när jag nu hittade den avbröt jag packningen och ställde mig och gjorde glass. Såklart. På kikärtor. Med chokladsmak, såklart.

kikartsglass1

Viktigt här, är att ta sig tiden att skala kikärtorna. Ni vet, få bort den där “hinnan” runtom (som säkert heter något annat än “hinna” men jag hittar i skrivande stund inte ordet. Ni fattar nog vad jag menar). Jag menar i receptet alltså kokta kikärtor; koka själv eller köp tetra, spelar ingen roll (jag använde tetra). Men skölj noga, gärna flera gånger och som sagt – pilla bort hinnan/skalet. Kan inte nog betona det.

Utöver ovanstående detalj är det inga konstigheter – ner i en mixer och kör ba kör! Ingen glassmaskin behövs (men självklart går det jättebra att använda en, för att inte tala om snabbare).

Två portioner:

  • 150g sköljda, avrunna samt “skalade” kikärtor
  • 60g vassle med chokladsmak (jag använder detta)
  • 3 msk kakao
  • 2 msk sötströ
  • 2 msk sirap (så som agave)
  • 1,5 dl mjölk
  • 1/4 tsk vaniljpulver

Mixa, häll i bunke och frys. Jag rörde runt så ofta jag kom ihåg. När glassen väl är helt fryst, bör du ta ut den sisådär tio minuter innan du vill äta. ALLTSÅ SÅ HIMLA GOD!!! Jag köpte kikärtor idag för att göra denna glass till familjen här nere imorgon. De är inte lika vana vid att “Fanny alltid har något konstigt i allt hon gör”, så ska bli riktigt kul att höra deras omdöme för de väntar sig bli serverade en hederlig dessert.

Ni låter mig väl veta om ni testar, visst?! Imorgon kör jag på choklad/kaffe/karamel-smak, möjligheterna med denna glass är ju oändliga!

kikartsglass2UPDATE:

Kan man byta ut vasslet mot något?
Eftersom den frågan kom flera gånger i kommentarsfältet skriver jag ut det en gång här i inlägget också. Jag har inte testat. Jag använde vassle för det var vad jag “med min erfarenhet” trodde skulle bli bäst. Det blev himla bra, så jag testade inte mer. Kanske testar jag med annat proteinpulver någon gång framöver, och då uppdaterar jag er såklart om resultatet! MEN jag har läst att vassle ska gå att byta ut mot ägg- eller biffprotein. Jag har alltså aldrig testat själv, men för de som inte tål vassle eller av annat skäl inte vill använda det kan ju ge ärt- eller biffprotein ett försök 🙂

 

Annons

29 kommentarer

    1. Jag hoppas du provar också, blev helt paff själv över resultatet haha. Så krämigt och gott!

    1. Det är bara 150g kikärtor, tar inte många minuter. Har ej testat med vita bönor och det av ett skäl; tror det blir annorlunda och såhär (m just kikärtor) tror jag ger bäst resultat

  1. Hej! Om man inte använder vassle vad kan man istället använda? Tänkte eftersom väldigt många av dina recept innehåller det gäller det inte bara detta recept!:)

    1. Jag kan ju inte garantera lika lyckat resultat, då jag skriver hur JAG gjorde och det är vad jag kan stå för rent smakmässigt. MEN man “ska” kunna byta ut vassle mot ägg- eller biff-protein. Har jag läst, men inte testat själv alltså. 🙂

  2. Haha vad roligt att jag också undrade om det går att byta ut mot vita bönor istället så att man “slipper” skala kikärtorna…. men som du så klokt poängterade så är det bara 150 gram och borde gå fort. Jag tänker emellertid testa med båda (någon gång i den där avlägsna framtiden när jag har tid, you know?) och se hur det blir! Tack så mycket för receptet. Ser DÖGOTT ut! 😀

    1. Haha, ja FAKTISKT 150g är inte mycket och vem vet vita bönor kanske funkar det har jag inte testat – kikärtor däremot blev SKITBRA så varför ändra ett vinnande koncept liksom.. 😉 Glöm nu inte bort detta recept bland de sparade, utan teeeesta! 😀 kram!

  3. Något jag har funderat på, förresten, och inte hittat något riktigt bra svar på, är vad det gör för skillnad på att använda flytande sötning (som sirap/honung/agave) jämfört med “fast” (socker/sötströ) i ett recept? Blir det skillnad i konsistens, smak, fudge-het…?

    Vet att du har poängterat vikten av att inte byta ut flytande sötning mot fast sötning (i kakor etc) så jag undrar bara vad dess “key-function” är, om du förstår vad jag menar haha 😉

  4. Verkligen spännande glass! Testade (utan vassle), blev jättegott men lite grynigt. Skulle jag mixa ännu mer eller är det svårt att få smeten helt slät?

    1. Jag mixar helt enkelt tills smeten är SLÄT, så ja det kan ha varit lite för lite “mixande”, men framför allt blir ju resultaten annorlunda om man tar bort en av huvudingredienserna (vassle)… böt du ut eller skippade helt? För som sagt, resultatet blir givetvis INTE detsamma utan vassle, är liksom en av basingredienserna i detta recept 😉

      1. Okej ska mixa längre nästa gång! Skippade bara vassle, mjölkallergi i familjen. Visste inte riktigt vad som skulle kunnat ersätta det? Gott blev det iallafall hursomhelst 😀

        1. Jaha ja då förstår jag konsistens-bekrymmret 😉 Jag har inte testat själv, men vassle ska gå att byta ut mot ägg- eller biffprotein… värt att prova om man inte tål vassle. (skulle nog köra på ägg, men någon riktigt god smak!) Fint att det blev så bra ändå! 😀

  5. Åh vad spännande recept, måste testa! Undrar också om man kan byta ut vasslet mot något annat och vad som är anledningen till att man måste skala kikärtorna? Alltså vad blir “felet” om man inte gör det? 🙂

    1. Vassle ska gå att byt amot ägg- eller biffprotein, men har inte testat själv så prova på egen risk 😉
      Ja alltså “skinnet” på kikärtorna glider ju lite av av sig själv, för det första, så värst bökigt är det faktiskt inte. Men sedan tar jag bort det för att utesluta ev “smakrester” av just kikärtor – en vill ju inte ha SMAKEN av dem när det är glass en gör, bara konsistensen och innehållet!

    1. Vad kul att du tycker det blev fint, jag gillar nya designen massa massa! Precis så stilrent men ändå annorlunda som jag önskat 😀

  6. Nu har jag provat! Jag har ett vassle med chokladsmak (Whey 80) som jag tycker smakar blä och den smaken tog överhanden. Men konsistensen blev jättebra! Gjorde en chiasylt med hallon och åt till, det passade super ihop. Har du tips på andra smaksättningar, hur gör du för att få caramelsmak tillexempel?
    Håller för övrigt med Sofia om designen, den nya är verkligen fin! Känns väldigt proffsig:)

  7. Du är helt fantastisk! Blir aldrig besviken när jag provar dina recept 🙂 Jag gjorde en sats av den här glassen med mintchoklad-vassle (star nutrition whey-80). JEEEZ mina smaklökar sjunger halleluja!

    1. Haha åh tack snälla! Visst är denna glass galet god?! Gjort den typ tio gånger sedan jag la upp receptet 😛

  8. Gjorde en variant på denna igår utan proteinpulver och la till lite annat smått och gott istället. Blev toppen! Kul med kikärtor i glass 😉

  9. Sweet Jesus vilken underbart god glass!! Jag gjorde min i glassmaskin och resultatet helt strålande. Hade ingen vassle hemma men tog tre äggvitor och lite kvarg. Funkade toppen. Tack Fanny för inspiration och en fantastisk blogg!!

Lämna en kommentar

Annons
Annons