Roethlisberger

Please assign a menu to the primary menu location under menu

Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Janssons frestelse, köttbullar och sill i all ära – i min familj är det inte julbordet som spelar huvudrollen när det kommer till ätbart på julafton. Nej, huvudrollen spelas av det som kommer efter julbordet, nämligen gottebordet.

Gottebord är alltså, för er som inte är bekanta med termen som hos oss kommer från familjens skånska rötter, helt enkelt en buffé av sötsaker. Ett julbord nr2, kan man säga. Innehållet på detta bord har en tendens att för varje år “växa till sig” med nytt gottis, men en del saker har givetvis en obligatorisk plats. Exempelvis julkola.

Så – idag kommer här recept på två varianter av julkola! Basen till de båda är densamma som i mitt daimrecept och även ingefärskolorna jag gjorde i förra veckan, och som jag skrivit tidigare kan man smaksätta lite hur man vill. Jag körde denna gång på en personlig favorit när det kommer till smakkombinationer, nämligen choklad och havssalt, samt en klassisk julkola med polka.

julkolax2nr2

CHOKLADKOLA MED HAVSSALT: (10-12 kolor)

+ flingsalt att toppa med (jag använde även strössel i form av söta snöflingor som jag hittade på Lagerhaus)

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en behållare av något slag, exempelvis en normalstor lunchlåda (ca 10×20 cm) och ställ åt sidan.
  2. Rör ihop sukrin, sirap, grädde och mandelsmör i en kastrull och låt koka upp.
  3. Rör om då och då och koka upp till 120-125°C. Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
  4. Dra kastrullen från värmen och rör ner kakaon.
  5. Häll kolan i den bakplåtspappersklädda burken, strö över flingsalt (och ev. strössel) och låt svalna.
  6. Skär kolan i bitar och (om du känner för det) slå in dem i smörpapper.

JULKOLA MED POLKASTRÖSSEL: (10-12 kolor)

+ polkaströssel (köpte jag också på Lagerhaus, men krossade polkakarameller funkar såklart lika bra!)

Gör såhär:

  1. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en behållare av något slag, exempelvis en normalstor lunchlåda (ca 10×20 cm) och ställ åt sidan.
  2. Rör ihop sukrin, sirap, grädde och mandelsmör i en kastrull och låt koka upp.
  3. Rör om då och då och koka upp till 120-125°C. Var försiktig på slutet så du inte bränner kolan.
  4. Dra kastrullen från värmen och rör ner kakaon.
  5. Häll kolan i den bakplåtspappersklädda burken, toppa med strössel/krossade polkakarameller, och låt svalna.
  6. Skär kolan i bitar och (om du känner för det) slå in dem i smörpapper.
Tags : julgodis
Annons

22 kommentarer

  1. Tänkte kolla om du privat göra raw-choklad med proteinpulver istället för kakaopulver?(tänkte recept med kakaosmör) om inte, skulle du vilja prova? Kram, älskar sin blogg och ditt driv till motivation!

  2. Tänkte kolla om du privat göra raw-choklad med proteinpulver istället för kakaopulver?(tänkte recept med kakaosmör) om inte, skulle du vilja prova? Kram, älskar sin blogg och ditt driv till motivation!

  3. Ser hur goda ut som hest, ska prova att göra chokladkolan i helgen! Vad är det för ingefära du skriver om? Du nämner att man ska riva någon ingefära, men det står inte med någonstans i recepten? 🙂

  4. Ser hur goda ut som hest, ska prova att göra chokladkolan i helgen! Vad är det för ingefära du skriver om? Du nämner att man ska riva någon ingefära, men det står inte med någonstans i recepten? 🙂

  5. Åh detta måste jag testa! Men har tyvärr inte sukrin gold hemma. Tror du det funkar med hermasetas lättströ? Eller liknande?:)
    Tacksam för svar! ?

  6. Åh detta måste jag testa! Men har tyvärr inte sukrin gold hemma. Tror du det funkar med hermasetas lättströ? Eller liknande?:)
    Tacksam för svar! ?

Lämna en kommentar

Annons
Annons