Roethlisberger

Please assign a menu to the primary menu location under menu

Hälsa & Fitness
Annons
Annons

Citron och lakrits är en svårslagen kombo. Fräscht möter sött.

De här kakorna är gluten- och mejerifria (oops! Rättning: efter kommentarer -tack!- lakritsen jag använde innehåller vetemjöl så med den är de inte glutenfria –skippa/byt ut för helt glutenfria kakor), gjorda i ett naffs och smakar helt ljuvligt! Söt bas på mandel, fräsch balans med citronskal och kompisen honung, och med sega bitar av vegansk lakrits som bryter av perfekt. Nej alltså dessa kakor åker direkt upp på favvo-listan kan jag säga, bland det bästa jag kreerat!

citronlakrits2

Lakritsen jag använde var Renée Voltaires lakritsstångsom för övrigt kommer finnas i goodiebagsen den 6e. De är himla goda, sådär perfekt sega; varken för mjuka eller för hårda.citronlakrits5

citronlakrits4

12 cookies:

  • 1 ägg
  • 3 msk honung
  • 3 msk kokosolja
  • finrivet skal från en (eko) citron = ca 3 välfyllda teskedar
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 1 dl riven kokos
  • 1 tsk bakpulver
  • en nypa salt (1/4 tsk?)
  • 1 lakritsstång

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg, honung, rivet citronskal och kokosolja snabbt förhand i en skål. Blanda alla torra ingredienser i en annan, liten, skål och skär lakritsstången i små bitar. Vänd ner den torra blandningen i den blöta och rör ihop, tillsätt slutligen lakritsbitar och knåda ihop med händerna. Jag lät min deg vila i kylen några timmar eftersom jag fick besök mitt i allt, men det går säkert lika bra att grädda dem direkt. Rulla till bollar, platta till och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i ca 10-12 minuter, tills kakorna fått fin yta. Ta ut, låt svalna och hugg in!

citronlakrits1

Kakorna smular inte, utan är lätta att hålla med knaprigt yttre och perfekt segt inre med lagom “hint av citron” och trevligt tuggmotstånd i och med lakritsbitarna. Ja men ni hör ju – de här kakorna alltså !! Borde torka dem och rama in för att hänga på väggen eller något… Nu när jag smakat en eller två (jaja – plus minus någon kaka hit eller dit..) och vet hur fantastiskt goda de är blir jag glad och varm i hjärtat bara jag ser dem. Tänker på dem. Luktar på dem.

Nej det här funkar inte. Jag måste avsluta här nu och återgå till kak-ätandet. Vi har alla våra plikter här i livet. Hörs senare kompisar!

citronlakrits3

 

 

Annons

20 kommentarer

  1. Hej Fanny,
    Tänkte skriva likt tidigare kommentar, lakritsen innehåller vetemjöl så inte glutenfritt. Men kan man göra det med laktrispulver istället? Ser sjukt gott ut! Och ser fram emot den 6 dec. Ses snart 😀

  2. Hej Fanny,
    Tänkte skriva likt tidigare kommentar, lakritsen innehåller vetemjöl så inte glutenfritt. Men kan man göra det med laktrispulver istället? Ser sjukt gott ut! Och ser fram emot den 6 dec. Ses snart 😀

  3. Har varit ruskigt dålig på att kommentera på sistone (även om din blogg ligger som första plats på “mest besökta sidor” på min dator – före fb till och med) MEN måste bara säga att den nedersta bilden på kakorna, tillsammans med de rosa lakritsstängerna, var himla kalasfin!

    Kakorna såg ju inte alltför pjåkigt ut på egen hand, för den delen heller 😉

  4. Har varit ruskigt dålig på att kommentera på sistone (även om din blogg ligger som första plats på “mest besökta sidor” på min dator – före fb till och med) MEN måste bara säga att den nedersta bilden på kakorna, tillsammans med de rosa lakritsstängerna, var himla kalasfin!

    Kakorna såg ju inte alltför pjåkigt ut på egen hand, för den delen heller 😉

Lämna en kommentar

Annons
Annons